Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu
1 26 marca 2018

O zakwaszeniu organizmu powiedziano już bardzo wiele. Niemniej jednak, spora grupa osób trafiająca do Centrum Diagnostyki Kwantowej, dopiero w trakcie Kwantowej Analizy Składu Ciała dowiaduje się, że większość ich objawów ma wspólny mianownik, jakim jest zakwaszenie.

Przewlekłe bóle głowy, uczucie wyczerpania, ciągłe zmęczenie, kwaśne odbijanie, bóle pleców, napięcia mięśni karku, przewlekłe zaparcia, wypryski, łzawienie oczu, katar, wrzody żołądka, dolegliwości ze strony trzustki, wątroby czy pęcherzyka żółciowego… Te i wiele innych chorób często są tylko skutkami zakwaszenia organizmu.

Początkowo, organizm z łatwością potrafi sam się odkwasić. Jednak, kiedy przybywa czynników kwasotwórczych takich jak: toksyny środowiskowe, zbyt duża podaż białka w diecie, zbyt duży udział cukrów w diecie, niedobór składników mineralnych, brak ruchu, przewlekły stres, brak snu… wtedy zaczynamy skarżyć się na różne nieokreślone bóle w ciele i dolegliwości. W wyniku utrwalenia tego procesu pojawiają się tzw. choroby cywilizacyjne lub schorzenia o podłożu stresowym.

6 POZIOMÓW ZAKWASZENIA

  1. Stan idealny

Stan równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej, w którym nie brakuje żadnego z buforów krwi.

  1. Ukryte zakwaszenie

Jest to stan utajonej kwasicy, kiedy to organizm jeszcze radzi sobie z nadwyżką kwasów. Jednakże jego zapasy i zdolności kompensacyjne mogą się szybko wyczerpać. Na tym etapie charakterystycznym objawem jest złe samopoczucie, nieustanne zmęczenie, zaparcia, problemy żołądkowe.

  1. Zakwaszenie przejściowe

Zwane także ostrą kwasicą, czyli zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną może być infekcja, prowadząca do podwyższenia temperatury ciała, biegunki, stanu zapalnego, zwiększonego wydalania moczu. Wszystko to przyczynia się do ciągłego zwiększania się kwaśnego metabolizmu. Jeśli organizm posiada rezerwę substancji zasadowych to po pokonaniu infekcji, wraca do zdrowia. Jeśli nie, często po jednej infekcji pojawia się kolejna lub też wtórna, która zmyka błędne koło.

  1. Przewlekłe zakwaszenie

To forma zakwaszenia spotykana u ciężko chorych  pacjentów, u których ciężko znaleźć przyczynę ich dolegliwości, np. w reumatyzmie.

  1. Zakwaszenie miejscowe

Ten rodzaj zakwaszenie jest najczęściej przyczyną zawału serca czy udaru mózgu, gdyż w zakwaszonym organizmie może dojść do tak zwanego odrętwienia czerwonych krwinek, które w konsekwencji prowadzi do niedotlenienia tkanek. Przyczyną może być miażdżyca czy nadwyżka fibrynogenu przez który krew staje się lepka i zatyka naczynia krwionośnie uniemożliwiając dotlenienie i odżywienie poszczególnych organów.

  1. Śmierć z powodu zakwaszenia

Ostatnie, najcięższe stadium zakwaszenia. Może mieć wiele twarzy – od niewydolności nerek przez zawał serca, raka czy śpiączkę cukrzycową.

SUBSTANCJE KWASOWE W DIECIE

Aby zacząć proces oczyszczania i odkwaszania organizmu należy zacząć od podstaw, czyli od tego czym się żywimy. I zanim wprowadzimy jakiekolwiek preparaty mające ten proces usprawnić, to i tak –  bez zmiany diety i nawyków żywieniowych jesteśmy skazani na mniej lub bardziej sromotną porażkę. Aby jeść dobrze, należy zdać sobie sprawę z tego co na służy, a co już niekoniecznie. Biorąc pod uwagę aspekty wpływu żywności na  gospodarkę kwasowo-zasadową, wszystkie produkty możemy podzielić na 4 grupy:

DOSTARCZYCIELE ZASAD:

– ziemniaki

– warzywa i owoce

– surowe i naturalne mleko i śmietana

– niegazowana woda mineralna

– zioła i przyprawy (pietruszka, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, musztarda, kminek, pieprz, papryka)

PRODUKTY NEUTRALNE:

– masło

– naturalne oleje roślinne na zimni tłoczone

– orzechy włoskie

– woda z kranu

PRODUKTY PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO POWSTAWANIA KWASÓW:

-cukier oraz jego przetwory pod każdą postacią

– produkty z białej mąki

– biały ryż

– produkty z przetworzonego zboża

– słodzone napije gazowane

– kawa

– alkohol

DOSTARCZYCIELE KWASÓW:

– mięso i podroby

– ser i twaróg

– mięsne wywary

– białko jaj

Należy pamiętać, że zadaniem zbilansowanej diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości substancji zasadowych, dlatego wybierając produkty na swój stół, sięgaj po te, które będą się uzupełniać. Nie musisz całkowicie rezygnować z mięsa i na siłę wciskać w siebie sałaty. Według badań niemieckiego Instytutu Badań nad Rakiem w Heidelbergu, największe szanse na długie i zdrowe życie mają ludzie, którzy głównie odżywiają się możliwie świeżymi produktami roślinnymi, nie rezygnując z jajek, prawdziwego mleka, masła, ryb, mięsa czy serów, spożywając je od czasu do czasu.

Dzieje się tak, ponieważ ludzie o wyrównanej gospodarce zasadowo-kwasowej instynktownie odżywiają się prawidłowo. Wybierają produkty, których aktualnie potrzebują ich komórki, ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze. Warto też wspomnieć, że ryzyko zachorowania na raka jest u nich o 50-60% niższe, niż u ludzi na diecie wysokobiałkowej.

Najpoważniejsze w swoich skutkach, błędy żywieniowe współczesnego człowieka, rozpoznał już na początku XX wieku  austriacki lekarz Franz Xaver Mayr. W swojej terapii zaburzeń żołądkowo-jelitowych stawiał przede wszystkim na zwalczanie każdej formy kwasicy za pomocą diety, a w szczególności postu. Już wówczas, post został okrzyknięty najlepszym wstępem do zmiany diety w celu osiągnięcia równowagi kwasowo-zasadowej. Głównymi zaletami postu jest regeneracja jelit, eliminacja procesów zapalnych, redukcja złogów (toksyn uwięzionych w tkance tłuszczowej i łącznej).

WSPOMAGANIE ODKWASZANIA

A co jeśli dostarczone wskutek zdrowej diety, ewentualnie postu, zasady nie wystarczą do zrównoważenia gospodarki kwasowo-zasadowej? Co jeśli nie możemy na tyle zmienić rytmu dnia, aby przygotowywać sobie właściwe posiłki, jeść regularnie i wysypiać się?

W takim przypadku, z pomocą przyjdą nam tzw. naturalne wspomagacze odkwaszania. Do wyboru zawsze jest kilka opcji:

– Chlorofil w płynie NSP

–  4 Greens Tis Is Bio

– Minerały Schindele’s

– Minerały Pro Balance LR

– Enterosżel KREOMA-PHARM

Co wybrać…? Wszystko zależy od stanu i kondycji poszczególnych układów narządów, poziomu zaawansowania, współistniejących zaburzeń, przyjmowanych leków itp. Dzięki kompleksowej diagnostyce organizmu za pomocą Kwantowej Analizy Składu Ciała oraz Testowi Ekspress Scanning, w łatwy, szybki i bezinwazyjny sposób możesz dowiedzieć się, który preparat przyniesie Ci największe korzyści. Kwantowa Analiza pomoże ustalić przyczynę Twoich dolegliwości oraz skontrolować procesy oczyszczania. Dzięki ukierunkowanym działaniom możemy poprawić Twój komfort życia. Jedyne co musisz uczynić to wziąć odpowiedzialność za własny organizm, i dostarczyć mu tego, czego naprawdę potrzebuje.

Literatura:

  1. Norbert Treutwein „Zakwaszenie. Nieznana przyczyna wielu chorób.”

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress