Menopauza – 7 superrecept, o których jeszcze nie słyszałaś!

31 maja 2019

Menopauza – czy to już?

Czy wiesz kiedy tak naprawdę zaczyna się menopauza i jak obliczyć jej początek? Start okresu menopauzy uznaje się dzień po zakończeniu ostatniej miesiączki, przy czym data ta ustalana jest wstecz, po dwunastu miesiącach, w których nie doszło do menstruacji. Najczęściej dochodzi do tego w okolicach 50-tego roku życia i jest to początek wielkich zmian w życiu kobiety.

Okres przed menopauzą określa się mianem perimenopauzy lub premenopauzy. To właśnie wtedy dochodzi do zmian w cyklu menstruacyjnym, a miesiączki mogą występować częściej lub nieregularnie i być dłuższe bądź bardziej obfite niż zazwyczaj. W okresie premenopauzy nieregularna jest także owulacja, a produkcja hormonów rozrodczych – zwłaszcza progesteronu, choć także estrogenu i testosteronuzaczyna spadać.

Kobiety w okresie okołomenopauzalnym i samej menopauzy mogą mieć wiele różnych objawów. Najczęstszym z nich są uderzenia gorąca. Szacuje się, że u 75% kobiet występuj

23 maja 2019

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin, a skutki jej niedoboru w postaci ślepoty zmierzchowej znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem tej choroby. Witamina A została odkryta w tranie w roku 1913 przez amerykańskich badaczy, Elmera McColluma i Marguerite Davis, zaś obecną nazwę nadano jej dopiero w latach 20. XX wieku. Początkowo, łączne występowanie witamin A i D utrudniało określenie rzeczywistych właściwości każdej z nich.

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że do wchłonięcia się w przewodzie pokarmowym, potrzebuje udziału zarówno tłuszczów jak i składników mineralnych. Ludzki organizm z łatwością magazynuje witaminę A, dlatego nie ma konieczności jej codziennego uzupełniania.

Występuje w dwóch formach: jako witamina A, zwana retinolem oraz jako prowitamina A, zwana karotenem. Retinol występuje wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego, natomiast karoten znajdziesz zarówno w produktach roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.

Posted in Blog
26 marca 2018

Krótki test na objawy związane z zakwaszeniem. W 5 minut sprawdź sam, które z symptomów mogą dotyczyć Ciebie!

 

Odpowiedz TAK lub NIE na poniższe pytania:

  1. Czy często cierpisz z powodu zgagi lub zarzucania treści z żołądka?
  2. Czy zdiagnozowano u Ciebie chorobę wrzodową żołądka?
  3. Czy cierpisz na zaburzenia trawienia (zaparcia, biegunki, wzdęcia)?
  4. Czy cierpisz z powodu nadmiernego napięcia lub kurczów mięśni?
  5. Czy zaobserwowałeś na skórze niezdrowe przebarwienia lub zmianę jej kolorytu?
  6. Czy już podczas jedzenia lub zaraz po masz uczucie zgagi?
  7. Czy chorujesz na atopowe zapalenie skóry?
  8. Czy często skarżysz się na bóle głowy?
  9. Czy miewasz problemy z koncentracją i często bywasz przemęczony?
  10. Czy masz wrażenie, że każda najdrobniejsza rzecz potrafi wyprowadzić Ciebie z równowagi?
  11. Czy masz problemy z zasypianiem lub mimo, że śpisz nie czujesz się wypoczęty?
  12. Czy zauważyłeś, że w ostatnim czasie często jesteś smutny lub przybity?
  13. Czy skarżysz się na bólu stawów lub kręgosłupa?

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na przynajmniej 5 pytań, to bardzo prawdopodobne, że cierpis

1 26 marca 2018

O zakwaszeniu organizmu powiedziano już bardzo wiele. Niemniej jednak, spora grupa osób trafiająca do Centrum Diagnostyki Kwantowej, dopiero w trakcie Kwantowej Analizy Składu Ciała dowiaduje się, że większość ich objawów ma wspólny mianownik, jakim jest zakwaszenie.

Przewlekłe bóle głowy, uczucie wyczerpania, ciągłe zmęczenie, kwaśne odbijanie, bóle pleców, napięcia mięśni karku, przewlekłe zaparcia, wypryski, łzawienie oczu, katar, wrzody żołądka, dolegliwości ze strony trzustki, wątroby czy pęcherzyka żółciowego… Te i wiele innych chorób często są tylko skutkami zakwaszenia organizmu.

Początkowo, organizm z łatwością potrafi sam się odkwasić. Jednak, kiedy przybywa czynników kwasotwórczych takich jak: toksyny środowiskowe, zbyt duża podaż białka w diecie, zbyt duży udział cukrów w diecie, niedobór składników mineralnych, brak ruchu, przewlekły stres, brak snu… wtedy zaczynamy skarżyć się na różne nieokreślone bóle w ciele i dolegliwości. W wyniku utrwalenia tego procesu pojawiają się tzw. choroby cywilizacyjne lub schorzenia o podłożu stresowym.

6 września 2017

Wątroba – organ przeobrażeń, zmian i odnowy na cielesnym i umysłowo-duchowym poziomie. Ograniczenie jej funkcjonowania niemal zawsze związane jest z odczuwaniem zmęczenia i wyczerpania. Z punktu medycznego uznawana jest za centralny organ w przemianie materii – zapewnia przekształcenie i transport wszystkich produktów odżywczych, których komórki naszego ciała potrzebują do życia i pozyskiwania energii. Przez swoją zdolność do odtruwania, wątroba wspiera także organy wewnętrzne i  krew. Leki, produkty przemiany materii, hormony i inne obciążenia środowiskowe są przez nią oczyszczane oraz odprowadzane przez pęcherzyk żółciowy oraz krew. Wszystko to dzieje się w nocy, w szczytowych godzinach pracy wątroby – pomiędzy godziną 1:00 a 3:00.

Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską wątroba odpowiada za:

  1. Oczy/widzenie – jeżeli wątroba jest zbyt gorąca, to oczy są zbyt suche, niezwilżone co może prowadzić do zapalenia spojówek, podwójnego widzenia, krótkowzroczności i katarakty;
  2. Mięśnie i ścięgna – wątroba kontroluje i odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni – zaburzenie tego narządu może objawiać się silnymi skurczami lub zwiotczeniem mięśni, szczególnie podczas snu, ponadto zapalenie wątroby

29 sierpnia 2017

Czym jest energia kwantowa, kodowanie, dekodowanie i uzdrawianie świadomości?

Wszystko jest energią.

Energia obecna jest w ciałach stałych o wysokiej gęstości, jak i w bijącym sercu, a istniejące w nas i otaczającym świecie wibracje nigdy nie ustają. Wszechświat jest dosłownie zalany energią. W świecie energii i  fizyki kwantowej świadomość człowieczeństwa tworzy rzeczywistość. Co ją zasila? Kody. Kształtują życie z siłą buldożera szarpiącego powierzchnię drogi, wiodąc w określonym kierunku.

Natura świata kwantowego jest energetyczna i możesz być pewny, że Twoja własna siła projekcji życiowej nabiera ukierunkowanej prędkości, wzorując się na schematach świadomości chwili obecnej – nawet, jeśli bywają one nieświadome. Jeśli nigdy nie zastanawiasz się nad konsekwencjami tego, w jaki sposób myślisz  i żyjesz, wiedz, że twoja świadomość będzie nieustannie tworzyć Twoją rzeczywistość.

Kody życia

Wszystkie stworzenia posiadają swój unikalny kod DNA. Zawiera on konkretne informacje war

1 17 sierpnia 2017

Chorujesz na niedoczynność lub nadczynność tarczycy? Twój lekarz powiedział, że do końca życia wystarczy przyjmować przepisane leki a wszystko wróci do „normy”? A jak wygląda to w praktyce? Włosy dalej wypadają, we znaki dają się ciągłe przemęczenie, senność, zawroty głowy, kołatanie serca… a do tego ta nerwica, a może to już depresja? Poza tym, u osób cierpiących na zaburzenia pracy tarczycy często występują objawy, których nigdy nie powiązalibyśmy z tarczycą: refluks, niedobory składników odżywczych, anemia, przepuszczalne jelito, alergie pokarmowe, choroby błon śluzowych jamy ustnej i hipoglikemia…

Czy wiesz jaki wpływ mają choćby witaminy i minerały na produkcję hormonu tarczycowego? Myślisz, że Twój lekarz to wie? Zapytaj, sprawdź 🙂

My już dziś pokażemy Ci dlaczego pomiary niedoborów składników odżywczych i  ich uzupełnianie w diecie są dla nas tak ważne.

Naturalne podejście do terapii chorób tarczycy oraz konwencjonalne metody leczenia mają wspólny cel – dopilnowanie, aby tarczyca produkowała odpowiednią ilość tyroksyny (T4), która może być skutecznie zamieniona w trójjodotyroninę (T3). Aby wszystkie te procesy przebiegały sprawnie, niezbędne są w

1 15 sierpnia 2017

Dla jednych modą, chwilowym kaprysem, dla innych wyborem, koniecznością lub lekarstwem? A czym dla Ciebie jest DIETA?

Czy wybierając produkty dla siebie i dla swojej rodziny zastanawiasz się jaki wpływ mają na Twoją kondycję psycho-fizyczną? Czy może jedynym wyznacznikiem składu Twojego koszyka jest smak, zapach, zachcianka, atrakcyjny wygląd? Kupujesz to czy tamto, bo wszyscy tak robią? Bo skoro kupują to miliony, to na pewno nie jest szkodliwe dla zdrowia? Bo skoro od stuleci jemy pieczywo, to dlaczego teraz miałoby nam zaszkodzić? Czy aby na pewno? Czy wiesz jak na przestrzeni ostatnich stu lat zmienił się proces technologiczny produkcji żywności, lub chociażby uprawy zbóż? Sięgnij zatem po bochenek kupionego chleba, tzw. „chrupiącego z pieca” i sprawdź sam, ile z wymienionych składników dodałaby prababka 100 lat temu?

Czy to możliwe, że natłok produktów na rynku i ich powszechna dostępność mogą nas wyniszczyć?

Możliwe, to za mało powiedziane. Warto więc wrócić do korzeni, do czasów gdzie wszystko czego się potrzebowało było tuż pod ręka – ale w nieco inny sposób niż teraz…

14 maja 2017

Czy wiesz jak świadomie budować i wspierać swój system immunologiczny? Zamiast czekać na pierwsze jesienne katary i przeziębienia, zacznij działać już teraz! Koniec lata to wspaniały moment aby wzmocnić swoją odporność.

Nie wiesz jak tego dokonać? Podpowiadamy:

  • zadbaj o kondycję swoich jelit, usuń pasożyty, grzyby i nadmiar chorobotwórczych bakterii, wprowadź zbilansowaną dietę oraz właściwą probiotykoterapię;
  • sprawdź czy nie masz niedoborów witamin i minerałów, w razie potrzeby koniecznie je wyrównaj, pamiętaj – stosuj tylko naturalne suplementy o najwyższej jakości;
  • wyeliminuj stany zapalne, pomoże Ci w tym np. kurkuma lub kwasy omega 3;
  • zastosuj naturalne metody wzmacniania układu odpornościowego.

Pamiętasz syrop z cebuli lub czosnek, który babcie nam wciskały na każdym kroku w sezonie jesienno-zimowym? Tobie też mama przygotowywała herbatę imbirową? Więc, dlaczego Ty tego nie robisz? Sięgnięcie po tabletkę na ból gardła jest znacznie łatwiejsze ale czy skuteczniejsze? Otóż nie. Tylko odpowiednia profilaktyka daje właściwe rezultaty.  Zaprzyjaźnij się z babciną apteczką: czosnek, imbir, cytryna, cebula – tak! Stosuj nie doraźnie, gdy