Alfabet życia – witamina A

Alfabet życia – witamina A
23 maja 2019

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin, a skutki jej niedoboru w postaci ślepoty zmierzchowej znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem tej choroby. Witamina A została odkryta w tranie w roku 1913 przez amerykańskich badaczy, Elmera McColluma i Marguerite Davis, zaś obecną nazwę nadano jej dopiero w latach 20. XX wieku. Początkowo, łączne występowanie witamin A i D utrudniało określenie rzeczywistych właściwości każdej z nich.

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że do wchłonięcia się w przewodzie pokarmowym, potrzebuje udziału zarówno tłuszczów jak i składników mineralnych. Ludzki organizm z łatwością magazynuje witaminę A, dlatego nie ma konieczności jej codziennego uzupełniania.

Występuje w dwóch formach: jako witamina A, zwana retinolem oraz jako prowitamina A, zwana karotenem. Retinol występuje wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego, natomiast karoten znajdziesz zarówno w produktach roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.

Biorezonans Poznań

Podstawowe jednostki miary witaminy A to USP (United States Pharmacopea), IU (International Units) oraz RE (Retinol Equivalents).

Dzienne zapotrzebowanie dorosłych mężczyzn wynosi 5000 IU, a kobiet 4000 IU. Obecnie, w czasie ciąży nie zaleca się zwiększania dawki. Kobietom karmiącym poleca się dodatkowe 2500 IU w pierwszych 6 miesiącach laktacji oraz 2000 IU przez kolejne 6 miesięcy.

Podejrzewasz niedobór witaminy A? Sprawdź, czy ten problem może dotyczyć także Ciebie – prosty test biorezonansem w postaci Kwantowej Analizy Składu Ciała rozwieje Twoje wątpliwości.

Korzyści

Retinol uczestniczy w procesie widzenia – tworzy rodopsynę (purpurę wzrokową), dzięki której pręciki siatkówki oka są wrażliwe na przyćmione światło. Związek ten wpływa także na właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu. Retinol odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka: skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i układu oddechowego, jak również chroni go przed drobnoustrojami oraz zakażeniami ropnymi, a także reguluje jego właściwy wzrost. Oprócz tego ma wpływ na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci, a także stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu oraz odpowiada za ich integralność.

Karotenoidy są przeciwutleniaczami o umiarkowanym działaniu przeciwnowotworowym. Jednakże,  u palaczy duże dawki syntetycznego beta-karotenu, zarówno powodują zwiększenie częstości występowania raka płuc i wyższą śmiertelność.

biorezonans poznań

Zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki.

Retinol wpływa na syntezę białek, lipidów, hormonów, a szczególnie hormonów tarczycy.

Tak więc, witamina A:

  • zwiększa odporność organizmu na infekcje, szczególnie dróg oddechowych,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu immunologicznego,
  • skraca czas trwania chorób,
  • chroni nabłonek skóry,
  • pomaga w usuwaniu plam starczych na skórze,
  • bierze udział we wzroście kości, wytwarzaniu nabłonka, skóry, włosów, zębów i dziąseł,
  • pomaga w leczeniu trądziku, czyraczności, owrzodzeń,
  • pomaga w leczeniu rozedmy płuc i nadczynności i niedoczynności tarczycy.

Badanie biorezonansem i Kwantowym Analizatorem Składu Ciała pomaga ustalić, czy w Twoim organizmie zachodzi prawidłowy metabolizm witaminy A. Dzięki temu, masz pewność, że stosowana dieta przyniesie rezultaty.

biorezonans poznań
Choroba niedoborowa

Niedobory witaminy A mogą się objawić:

  • wysychaniem rogówki i spojówek (kseroftalmia)
  • kurzą ślepotą
  • wypadaniem włosów i ich łamliwością,
  • zahamowaniem wzrostu,
  • spierzchniętą skórą i wysypką,
  • występowaniem kruchych i wolno rosnących paznokci,
  • zwiększoną podatnością na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • trądzikiem, wypryskami,
  • skłonnościami do biegunek.

Objawy nadmiaru (hiperwitaminozy) to:

  • nadpobudliwość i drażliwość,
  • nudności, wymioty,
  • bóle głowy,
  • bóle stawów i mięśni,
  • powiększenie wątroby i zaburzenia jej funkcji,
  • żółtawe zmiany skórne,
  • mniejsza zawartość wapnia w kościach,
  • wady wrodzone u dzieci matek, które w czasie ciąży doświadczyły hiperwitaminozy.

Źródła naturalne:

Najlepszymi źródłami witaminy A są:

  • wątroba wołowa w 100g zawiera ok 17 000 do 27 000 IU,
  • wątroba kurza w 100g zawiera ok 11 000 IU,
  • wątroba gęsia w 100g zawiera ok 30 000 IU,
  • wątroba wieprzowa w 100g zawiera ok 22 000 IU,
  • wątroba cielęca w 100g zawiera ok 40 000 IU.
  • łyżka dobrego tranu w 100g zawiera ok 13 000 IU.

Warto pamiętać, że takie warzywa jak marchewka czy pomidor, zawierają pro witaminę A, czyli beta-karoteny. Substancje te, przed zamienieniem w we właściwą witaminę A, muszą zostać zmetabolizowane przez wątrobę. Proces ten w drastyczny sposób wpływa na faktyczne wchłanianie beta-karotenów. W porównaniu z wchłanialnością witaminy A, beta-karoten wchłania się tylko 20-50%, a w dodatku z jakiegoś powodu, im więcej spożywamy beta-karotenu, tym jego wchłanialność jest mniejsza.

Dodatkowo, proces przemiany beta-karotenu na witaminę A może zajść tylko przy udziale soli żółciowych. Oznacza to, że wraz ze spożytym beta-karotenem należy przyjąć porcję tłuszczu, np. łyżkę oliwy z oliwek. Kwantowy Analizator Składu Ciała daje możliwość weryfikacji nieprawidłowości w wydzielaniu żółci i pracy wątroby.

Badania wykazują, że z jednej jednostki beta-karotenu organizm wytworzy tylko 1/6 do 1/48 jednostki witaminy A.

Grupy społeczne, które polegają na beta-karotenie, jako źródle witaminy A, są zagrożone ryzykiem jej niedoboru. Częste niedobory witaminy A notuje się w krajach, gdzie głównym składnikiem diety jest ryż. W celu zwiększenia spożycia witaminy A, metodami inżynierii genetycznej, wyprodukowany został tzw. złoty ryż, zawierający geny z kukurydzy kodujące prowitaminę A.

Witamina A działa najkorzystniej podawana razem z witaminą B kompleks, witaminą D, witaminą E, wapniem, fosforem i cynkiem. Cynk jest pierwiastkiem koniecznym do uwolnienia witaminy A z wątroby, gdzie zgromadzona jest w postaci materiału zapasowego. Witamina A jest odporna na działanie wysokiej temperatury, jednak kontakt z żelazem lub miedzią powoduje jej zanik.

Zanim rozpoczniesz suplementację witaminą A, upewnij się, że nie brakuje Ci innych niezbędnych składników do jej metabolizmu. Przetestuj się Kwantowym Analizatorem Składu Ciała, a w 5 min dowiesz się, które składniki odżywcze wymagają Twojej uwagi.

Posted in Blog